Siste kommentarer

 • Forbrukslån med betalingsanmerkning

  Peter James 15.10.2016 09:11
  Trenger du penger til å investere i enkelte område av spesialisering som vil tjene deg? og du ikke ...
   
 • Forbrukslån med betalingsanmerkning

  Barclay 02.09.2016 22:15
  Et personlig lån for deg En Barclayloan er en enkel måte å låne, med en fast rente som er private.
   
 • Forbrukslån med betalingsanmerkning

  luther 19.04.2016 12:19
  er du på jakt etter lån, hvis ja kontakt meg nå via e-post som johnlutherloanfirm1@outlook.com jeg ...
   
 • Kreditt for pensjonister

  mathis hubert 04.03.2016 12:52
  Jeg begynte i finanssektoren til å hjelpe mennesker i nød, og det er på 5 år. Faktisk kan jeg hjelpe ...
   
 • Kriterier for å få forbrukslån i norske banker

  Tordis 23.09.2015 13:00
  Det er sant at inntektskravet på hele 200 000 kroner, noe som ekskluderer en hel del kunder fra å ...

Dyr sveitsisk franc betyr mye for nordmenn

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (5 Votes)

Dyr sveitsisk franc betyr mye for nordmenn

Den svenske sentralbanken overrasket en hel økonomi verden i midten av januar tidligere i år, da de plutselig bestemte seg for å gå bort fra det opprinnelige strategien om å ha et gulv på 1,20 mellom euroen og den sveitsiske francen. Tidligere hadde sveitserne fastkurs på økonomien sin, men etter denne endringen vil kursen flyte mot andre lands valutaer. Dette sørget for en brå økning for kursen til den sveitsiske francen, som nå har justert seg, men som fortsatt får konsekvenser for enkelte nordmenn.

Familien bekymret for økningen i den sveitsiske franc

 

Nordmenn med lån i sveitsisk franc sliter
Det er først og fremst nordmenn som har boliglån i den sveitsiske valutaen som får merke ringvirkningene når slike endringer gjøres. Den 15. januar 2015 var prisen for en sveitsisk franc på et tidspunkt oppe i rekordhøye 10 kroner, selv om den relativt raskt falt tilbake til normalen. I skrivende stund koster en sveitsisk franc 8,29 kroner, noe som fortsatt er relativt dyrt sammenlignet med hva som var realiteten før den sveitsiske sentralbanken offentliggjorde sin strategiendring.

Mange nordmenn har valutalån i sveitserfranc, der store deler brukes til bolig. Dette har tidligere blitt ansett som en fornuftig løsning, men som man ser nå var det ikke helt uten risiko. For mange var dette en sjokkmelding, og når man nå ser at kursen fortsatt er relativt stiv omtrent tre måneder etter endringen, så koster det omtrent en krone ekstra for hver enkelt franc enn hva det gjorde tidligere.

Sentralbanken i Sveits gjør uansett grep fremover for å forhindre at kursen i forhold til euro steg for høyt, og noen grep er allerede gjort. Men det er først og fremst for den sveitsiske eksportindustriene at dette får store konsekvenser.

Negativt for sveitsisk eksportindustri
For deg som nordmann som ikke har noe forhold til sveitsisk franc, så behøver du altså ikke bekymre deg for den dyre sveitsiske francen (med mindre du skal feriere i landet – da kan prisnivået ha steget en god del siden før 15. januar). Det er først og fremst sveitsisk eksportindustri som merker ringvirkningene, noe som for øvrig også kan påvirke den europeiske økonomien. Spesielt så er Sveits kjent for sin enorme produksjon av luksuriøse klokker, og enkelte selskaper i denne bransjen har klaget høyt og mye over sentralbankens avgjørelse.

Uansett så mener ekspertene at denne brå endringen vil være til det positive i fremtiden, for å skape en stabil økonomi. Dette gjør at du som har investert i aksjer eller har penger i Sveitsiske fond fortsatt bør forholde deg rolig. Det samme gjelder for nordmenn som har valutalån i sveitsiske franc – selv om det kan se negativt ut nå, så ønsker man å tro at den sveitsiske sentralbanken har en langsiktig plan.

Kommentarer   

 
Vegard
0 #4 Vegard 02-06-2015 10:07
Det er best å låne et lån i samme valuta som vi får vårt lønn ;-)
Siter
 
 
Heidi
0 #3 Heidi 02-06-2015 10:05
Du vet aldri hva som kan skje låne et lån i en annen valuta .....
Siter
 
 
Ingrid
0 #2 Ingrid 26-04-2015 19:10
Det viste seg at lånet i sveitsisk franc er mye mer spennende enn jeg meg selv og min familie forventet :sigh:
Siter
 
 
John
0 #1 John 26-04-2015 19:05
Jeg har et lån i sveitsiske franc, og at det som har skjedd i år var en stor overraskelse. Jeg hadde ikke forventet dette. Dessverre er dette for meg en meget negative konsekvenser :sad:
Siter
 

Legg til kommentar


Sikkerhetskode
Vis ny kode